top of page

Bewezen voordelen meditatie!

Hoe een mens zich voelt wordt veelal bepaald door grofweg drie factoren: jouw gedrag, genen en jouw omstandigheden/omgeving. Wanneer je ontevreden bent kun je door middel van bewustwording jouw gedrag veranderen. Genen gaat wat moeilijk… En de omstandigheden of omgeving, daar heb je ook wel enigszins grip op! Wanneer je mediteert ben je in het moment waardoor je ruimte kunt creëren voor iets anders om de dingen vanuit een ander perspectief te bekijken. Hier volgen enkele voordelen van meditatie om je te overtuigen :)!!!


Betere emotionele ‘controle’ en meer energie!

Je zult minder snel beïnvloedt worden door externe en interne omstandigheden.

Dit komt doordat je bewustzijn in het moment is en daarmee reageer je vanuit helderheid, veel rustiger en meer vanuit hier en nu! Daardoor verlaagt neuroticisme (angsten, snel veel zorgen maken, prikkelbaar/geïrriteerd, paniek en stress). Ook wordt het welbekende stresshormoon ‘cortisol’ verlaagd waardoor je je minder gehaast voelt en meer energie overhoudt om te leven volgens jouw manier, waar jij blij van wordt!


Versnelt het proces van transformatie op identiteitsniveau

Door de toename van neuroplasticiteit! Het brein is beïnvloedbaar en in jouw leven past het brein en haar ontwikkeling zich aan op basis van het leven en de ervaringen! Een kind dat naar school gaat en veel nieuwe dingen leert maakt een heleboel nieuwe cellen aan (door ontwikkeling van rekenvaardigheid, taal, vrienden en vriendinnen maken etc). Veel problemen met de hersenen worden veroorzaakt door het overmatig gebruiken van bepaalde verbindingen, denk aan een burn-out/stress/trauma. Dan loop je letterlijk en figuurlijk vast! Door middel van neuroplasticiteit kunnen we onze hersenen beinvloeden om overbelasting door stressfactoren te voorkomen. Dit doet het brein dus door het creëren van nieuwe hersencellen.


Doordat je intuitieve vermogen (gevoel) ontwikkelt, zet je je onderbewustzijn aan en samen met je rationele denken leidt dit tot effectievere besluiten. Beter doordacht in plaats van uit stress, chaos of spanning. Je leert sneller en beter doordat je dus een ‘helder hoofd’ ervaart.Minder lichamelijke klachten door stress

Veel lichamelijke klachten zoals rugpijn, hoofdpijn, en maag/darm klachten zijn psychosomatisch. Dit zijn alle klachten die maar niet of onvoldoende verklaard kunnen worden door een aandoening/hokje. Vaak komt dit dus door psychologische problemen maar wanneer je bij de dokter bent geweest, alternatieve geneeskunde en bij oma-weet-raad/huis-tuin-keukentips… en je nog steeds klachten ervaart.. is het misschien tijd om te mediteren om je bewustzijn te verhogen zodat je er achter komt waar jij vastloopt.. Een psycholoog kan ook helpen om inzichten te krijgen in bepaalde patronen maar alleen jij kunt hier uiteindelijk verandering in brengen. Niemand anders kan jouw helen. It’s only you!


Dus wanneer probeer jij te mediteren? De betekenis van mediteren is moeiteloze concentratie. Je hoeft niet aan een zwart beeld te denken of geforceerd aan niks.. Probeer het zelf, voel het zelf en ervaar het zelf! Je zult het in het begin enorm onprettig, onwennig en chaotisch vinden gezien je monkey mind alle kanten op vliegt. Geeft het de tijd en je zult merken wat het met je doet. Give it a try!! Wat heb je te verliezen?
11 weergaven
bottom of page