top of page

Jouw houding en ademhaling.

Ben je bewust van hoe jij staat of hoe jij gedurende de dag zit? Dit heeft namelijk een flinke impact op onze gezondheid! Wanneer je bijvoorbeeld de gehele dag zit omdat je een kantoorbaan hebt dan verslechterd je houding ‘automatisch’ (terwijl je veel zit hangen je schouders naar voren, je bekken zijn gekanteld, je hoofd hangt iets naar voren en je ruggengraat neemt een onnatuurlijk houding aan).


Hierdoor ontstaat er constant druk op je nekwervels en borstspieren. Het gevolg van een ‘slechte’ houding is dat je ademhaling ook niet optimaal werkt waardoor je secundaire en tertiaire ademspieren gaan werken en zo heb je altijd een ademhaling die sneller gaat en oppervlakkig is doordat je dus door je borst ademt. Dit gaat zo automatisch tot dat je beseft dat je je eigenlijk constant gehaast voelt en gestresst (door hyperventilatie ademhaling).


MAAR waar jij je lichaam in traint, daar wordt het beter in! Probeer dus zo vaak mogelijk even aan je houding te denken gedurende de dag. Schouders naar achter, je nek in lijn met je ruggengraat (rechtop), adem via je neus en minder frequent, adem door je buik en ga zo nu en dan even lopen of uitrekken.


Naast de dagelijkse reminders gedurende de dag zodat het uiteindelijk een gewoonte wordt, is het ook goed te investeren in krachttraining om je spieren sterker te maken, yoga of pilates voor jouw mobiliteit en meditatie/wandelen/naar het plafond staren/spelen met je hond of kinderen of wat je ook maar fijn vindt om te doen om te relaaaaxxenn/ontspannen.


Investeer in jezelf, leer jezelf kennen en neem de tijd! En doe vooral ook veel dingen waar je blij van wordt gedurende de dag. Make life great want ook jij mag genieten!

19 weergaven
bottom of page