top of page

Nervus Vagus

Heb jij regelmatig last van je darmen? Jouw darmen worden ook wel je gevoelsbrein of tweede brein genoemd! 90% van het gelukshormoon serotonine wordt in je darmen gemaakt!

De ‘nervus vagus’ is een van de twaalf hersenzenuwen en de informatiesnelweg tussen jouw hoofd en buik! Dus om goed te kunnen ontspannen, lekker slapen en je vitale organen prima samen te laten werken is het dus belangrijk om je nervus vagus goed te laten werken! Dit gaat vanzelf maar door blokkades in jouw energiestroming kan dit dus de werking verhinderen.


Maar HOE DAN?

De nervus vagus ligt in het onderste deel van je hersenen en loopt door je stembanden, longen, milt, lever, hart, spijsvertering-organen en eindigt in je dikke darm. Dus vrijwel van boppe nei oender! Voortdurend worden hier boodschappen over en weer gestuurd. De nervus vagus helpt om tot rust te komen wanneer je stress hebt gehad door ademhaling en hartslag te coördineren.


Je weet vast wel bij stress, dat je hartslag omhoog gaat, je ademt oppervlakkig, cortisol (streshormonen) en adrenaline gieren door je lijf. Je lichaam gaat in de overleving/spaar stand. Wanneer je ademhaling rustiger wordt, je ontspant je schouders en ga zo maar dooor.. Dan voel je je minder gestresst/gejaagd/druk/overprikkelt!


Maar wat als je lichaam niet zo soepel schakelt tussen in actie komen en weer ontspannen? Wat als je je voortdurend opgefokt, gestrest en overprikkeld voelt? Dat zoveel blijft dooretteren in je lijf? Dat betekent dat je altijd ‘aan’ staat. Het lukt dan niet om in de ontspanning modes te komen en dit zorgt voor allerlei shit in je lijf en ook in je hoofd.. Denk aan chronische stress, buikpijn, hoofdpijn, hormoonproblemen, slaapproblemen en de lijst gaat verder!

Jouw ontstekingswaarden gaan omhoog en vrijwel zoveeeeel klachten komen door stress en overmatige spanning! Waar zit jouw energielek? Op welke gebieden van jouw leven verlies je veel energie? Is het een relatie, je familie, je vrije tijd, je werk of wat anders?


Wanneer je meer energie wilt ervaren en meer in je kracht wilt staan, kijk dan goed naar jezelf en jouw omgeving. Ontdek wat voor jouw wel of niet werkt. Verander iets of laat het los.. Zodat je vrij bent om de krachtige en vrije versie van jezelf volledig vast te pakken. Dat hoor je jezelf te gunnen. Dat die nervus vagus ook weer in balans komt en je fijner het leven kan beleven. Het is en blijft een wisselwerking. Donker en licht, spanning en ontspanning zal altijd blijven bestaan. Aan jouw om hierin je weg te vinden zonder eindbestemming. Balans is altijd zo’n veelomvattend woord maar wel hetgeen je hier ook kunt gebruiken. Wanneer je dichter bij jezelf staat dan raast het alsnog om je heen maar kun je beter blijven staan zonder meegesleurd te worden.
15 weergaven
bottom of page